Rakkaus, viha & muut tunteet

"Jätä viha niille, jotka ovat liian heikkoja rakastamaan."
- Michel De Castilloz

Olen kuullut kummallisia väittämiä siitä, kuinka eron jälkeen pitäisi vihata koko maailmaa ja sen miehiä. Häkellytin ystäväni kysymällä "miksi?" Hän totesi siihen, että "yhtä sitten", ja häkeltyi entisestään, kun esitin hänelle jälleen vasta argumentteja. En lainkaan voinut käsittää, mistä tämä omituinen teoria oli lähtöisin, että kaikkea pitäisi vihata.

Sitten eräs tuttuni kertoi vastauksen; "Kai sä tiesit et on vain yks tunne joka on voimakkaampi kuin rakkaus? Ja se on VIHA." Ja se kertoi kuinka ei olisi päässyt erosta yli, ellei ne olis lietsoneet silmitöntä vihaa toisiaan kohtaan. Se oli järjettömintä mitä minä olin ikinä kuullut. Eikö aina sanota, että rakkautta suurempaa ja vahvempaa tunnetta ei olekaan? 

Aloin virnuilla itsekseni typerästi, koska mä olin haistavanani ilmassa katkeruutta. Miksi heittää monenvuoden ystävyys ja tärkeä ihmissuhde pois vain sen takia, ettei seurustelu onnistunut? Ja vaikkei pitäisikään enää mitään yhteyttä, niin miksi silti tarvitsisi vihata? Toisekseen, emmeköhän me kaikki ole kuulleet sanottavan, että viha ja rakkaus kulkevat käsikädessä. Ihmiset vihaavat toisiaan koska rakastavat. Viha kielii välittämisestä, se suorastaan huutaa välittämistä. Se, että sinun täytyy alkaa vihata jotakuta unohtaaksesi hänet, päästäksesi hänestä yli, osoittaa heikkoutta. Viha on heikkous. Se on puolustusmekanismi, jolla pidämme epämiellyttävät asiat meistä kaukana. Kun alat vihata, olet hävinnyt.

Kommentit

Suositut tekstit