I Hate You, but I Love You

Mitäpä ihminen tekisikään, jos hänellä ei olisi tunteita.

Aika vaikea aihe sinänsä, vaikka jokainen meistä on tuntenut joskus vihaa ja rakkautta, silti tätä on jokseenkin vaikea lähestyä. Aihe on niin kovin laaja.

Rakkauden muotojakin on niin kovin monta;

1. Pitäminen (ystävyys): läheisyys
- on seurausta pelkästään läheisyyden kokemuksista
- puuttuu intohimon ja sitoutumisen komponentti
- voidaan kuvata myös ystävyytenä


2. Ihastuminen (rakkaus ensi silmäyksellä): intohimo
- rakkaus syntyy ensisilmäyksellä
- liittyy voimakas intohimon komponentti
- puuttuu läheisyyden ja sitoutumisen komponentti


3. Tyhjä rakkaus (hyväntekeväisyys): omistautuminen
- hlö sitoutuu rakastamaan toista ilman suhteeseen liittyviä läheisyyden tai intohimon komponentteja (esim. järjestetyt avioliitot)


4. Romanttinen rakkaus: intohimo ja läheisyys
- syntyy läheisyyden ja intohimon komponenteista
- fyysisen ja emotionaalisen läheisyyden tunne (esim. kirjallisuudesta Romeo ja Julia)


5. Kumppaninrakkaus: läheisyys ja omistautuminen
- edellyttää läheisyyden ja sitoutumisen komponentteja
- tyypillistä pitkäaikaiselle ystävyydelle


6. Kohtalokas rakkaus (pyörremyrskyromanssi): omistautuminen ja intohimo
- seurausta intohimon ja sitoutumisen komponenttien yhdistymisestä ilman, että siihen liittyy läheisyyden komponentteja
(yhden yön jutut ja romanssit)


7. Täyteläinen rakkaus: läheisyys, omistautuminen ja intohimo
- " täydellinen rakkausmuoto", jossa kolme komponenttia yhdistyy
- tämän rakkausmuodon saavuttaminen ei välttämättä takaa että suhde kestää


No jokainen meistä rakastaaa varmasti ystäviään, sehän on selvä. Miksipä olla ihmisten kanssa joista ei pidä ja välitä? Ihminen kun kuitenkin on kovin sosiaalinen eläin ja tarvitsee muita ihmisiä ympärilleen.

Tämä sanonta, väittämä, miksikä sitä tahtoo kutsua, että äidit olisivat valmiita tekemään mitä tahansa lastensa hyvin voinnin puolesta ja heidän pelastamisekseen. Kyllähän meillä tietenkin on se suojeluvietti ja äidillä on 'äidinvaisto' ja eikös nuo muutkin elikot yleensä tee kaikkensa puolustaakseen jälkikasvuaan, jotta laji säilyisi ja kehittyisi..?

Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan välitä. En tiedä rakastaako jokainen äiti lastaan, mutta vähän kierolta se kuulostaa, kun ajattelee asiaa. Miksi vanhemmat antavat lapsensa pois tai jättävät heitteille, jos he kerran niin rakastavat lastaan? Onpa siinäkin tapa suojella...

Ihmiset ihastuvat ja rakastuvat. Toiset elääkseen tämän rakastettunsa kanssa loppu elämänsä, toiset harastavat romansseja ja 'yhden illan juttuja'. Kyllä siihenkin jonkinlaista rakkautta minun mielestäni tarvitaan. Jos ei ole mitään tunteita ihmistä kohtaan, miksi me muka haluaisimme olla heidän kanssaan?

Mitä tämä rakkaus sitten on? Kyllä, se on jonkinlainen tunne tuolla jossakin. Kukaan ei varmastikaan osaa vastata kysymykseen, miksi me rakastumme juuri häneen? Tämäpä on niin mystinen juttu, että kukaan ei tunnu tietävän sitä. On kuitenkin tehty jonkinlainen tutkimus. Siinä otettiin pariskunnilta heidän omia tuoksujaan. Huolella pestyihin kainaloihin pistettiin jonkinlaiset tyynyt, joihin ihmisen ominaishaju sitten tarttui. Vain tutkijat tiesivät, kenen tyyny mikäkin on ja ihmiset pistetiin haistelemaan niitä. Se omasta mielestä parhaan tuoksuinen kuului yleensä sille omalle kumppanille. Olemme siis ilmeisen alkukantaisia rakkauden suhteen. Rakastumme ihmiseen, joka tuoksuu hyvältä. Ja nyt ei tarkoiteta niitä parfyymi pilviä, vaan tosiaankin sitä omaa tuoksua.

Ulkonäkö ja luonne vaikuttavat tietenkin myös. Rakastumme usein saman tyyppisiin ihmisiin. Miettikääpä niitä nykyisiänne ja entisiänne. Löydättekö heistä joitakin yhtäläisyyksiä? Kyllä varmasti.

Entäs sitten tämä viha? Minä en kutsuisi vihaa rakkauden vastakohdaksi.Minusta tunteilla ei ole vastakohtia, vaikkakin joskus pienenä opetettiin, että 'ilon vastakohta on tietenkin suru'. Mikä itsestäänselvyys se muka on?

Viha luetaan yleensä negatiiviseksi tunteeksi, koska se voi aiheuttaa väkivaltaa. Vihaisena tuntuu syntyvän jos mikälaisia agressioita ja tavarat saattavat lennellä. Sitä huomaa löytäneensä kummasti lisää voimia. Miten viha voisi olla rakkauden vastakohta? Vihahan oikein pursuaa välittämistä. Jos jostakin asiasta ei kerta tippaakaan välitä, miksi olla vihainen?

Ennemminkin se minun kohdallani on tunteikasta riippuvuutta. Mutta onko riippuvuus rakkautta? Rakastatko sinä, jos olet riippuvainen vaikka jostain pojasta, olet pitänyt tästä vuosikaudet, etkä pärjäisi ilman tätä, vaikka hän ei edes huomaisi sinua? Sillä jos on, niin minä todella olen rakastanut. Mutta, voiko esimerkiksi huumeriippuvuus olla rakkautta? Jos olet niin riippuvainen huumeista, että vaikka tapat jonkun, niin onko se rakkautta tavaraan?

Vai onko rakkaus sitä, että antaa kaiken anteeksi toiselle ihmiselle? Omistautuu jollekkin ihmiselle? Pitää tämän itselleen? Ei suostu päästämään irti vaikka kuolisi?

Miten se nyt ottaa. Ihmiset tosiaan ovat omistushaluisia ja saattavat tehdä vaikka mitä typeryyksiä, vaikkei toinen edes huomaisi.

Epäkypsä rakkaus sanoo: Rakastan sinua koska tarvitsen sinua. Kypsä rakkaus sanoo: Tarvitsen sinua koska rakastan sinua.

Huomaatekos eron? Mistä sitä sitten tietää, onko vain niin riipuvainen toisesta ettei suostu päästämään irti, vai rakastaako tätä niin hirvittävän paljon, ettei siksi päästä toista lähtemään? Mistä sen kukaan tietää. Se pitää vain tuntea.

"Päästä lintu vapaaksi, jos se tulee takaisin, se on sinun"

Kommentit

Suositut tekstit