Kaikki tämä yhdestä sillasta?

Särkänniemessä on eräs silta, jonka kaiteet ovat jakaneet kansan melkein kahtia - niihin, jotka syyttävät huvipistoa ja niihin, jotka syyttävät vanhempia. Kyseessä on Taikajoen silta, josta kaksi pikkulasta on päässyt putoamaan saman kesän aikana. Silta, joka on ollut paikallaan 70-luvulta lähtien ja todettu tuolloin turvalliseksi. Silta, jonka turvallisuus on kyseenalaistettu vasta näiden pikku onnettomuuksien jälkeen. Joidenkin mielestä asiaa olisi kuitenkin pitänyt ajatella ennen kuin mitään tapahtui ja huvipuisto laitettava vastuuseen tapahtuneesta. Onhan kyseessä kuitenkin vakava turvallisuuspuute!

Pientä ylireagointia ilmassa? 


Kuva: Minna Jalovaara


Minusta on hiukan omituista, että näinä n. neljänkymmenen vuoden aikana sillan yli on kulkenut noin 5 miljoonaa ihmistä ilman, että mitään on sattunut. Voisikohan mitenkään olla mahdollista, että vika olisikin jossakin muualla, kuin sillan kaiteissa? Esimerkiksi siinä, että ihmiset vain ovat vuosien saatossa tyhmistyneet. Voisiko kyse olla siitä, etteivät vanhemmat viitsi, tai "ehdi" katsoa lapsiensa perään? Siitä, ettei lapsille opeteta mitä saa tehdä ja mitä ei? 2-vuotias tuskin vielä ymmärtää paljoakaan, joten on vanhempien vastuulla, ettei mitään pääse sattumaan. 4-vuotiaan luulisi kuitenkin tajuavan jo itsekin sen verran, ettei sillan kaide ole mikään leikkipaikka, paitsi siinä tapauksessa etteivät vanhemmat ole asiasta varoittaneet, mutta se onkin sitten taas vanhempien vika, ei huvipuiston.

Mikäli lapset eivät osaa käyttäytyä, ehkä olisi syytä harkita huvipuistoreissun siirtämistä toiseen kertaan. Ei minulla, tai ystävilläni ainakaan ollut lapsina lupaa juoksennella huvipuistossa omin nokkinemme. Mikäli ei osannut käyttäytyä ja pysytellä vanhempien vieressä otettiin joko kädestä kiinni, tai uhattiin sillä, että huvittelu loppuisi siihen ja joutuisi autoon odottamaan. Voisin myös hyvin kuvitella, että jos minä olisin päättänyt pulahtaa sillan raosta jokeen, kukaan ei olisi syyttänyt huvipuistoa, vaan minua. Minä olisin ollut tyhmä ja tottelematon.

Vahinkojakin toki sattuu, eikä kellään ole silmiä selässään, mutta silti on ihan turha ruveta syyttelemään muita omista virheistään. Huvipuisto on tehnyt oman osuutensa: sillalle on aikoinaan rakennettu kaide ja se on todettu tuolloin turvalliseksi. Kukaan tuskin on edes kyseenalaistanut sillan turvallisuutta ennen näitä pikku onnettomuuksia, sillä siinä tapauksessa asialle varmasti olisikin tehty jotakin, ennen kuin jotain tapahtui. Asiasta on siis turha jälkikäteen valittaa, varsinkin, kun pleksit on nyt asennettu ja kaikkien tulisi olla tyytyväisiä.

Kuva: Eriika Ahopelto


Ajattelutapani on joidenkin mielestä todella kylmä, eikä minun pitäisi hankkia lapsia ollenkaan, mutta jos se, etten päästäisi lastani leikkimään sillan kaiteilla ja pomppimaan jokeen tekee minusta huonon äidin, olkoon sitten niin.

♥: Tintti

Kommentit

 1. *urputi urputi* täällä yx lapseton vanha akka valittaa kun korkeasaaressa vanhemmat antoi natiasten tunkea sormiaan eläinten häkkiin ja hakata matelijoiden terran laseja.. että joo, kyllä se ois ihan hyvä varmasti katsoa niitten lapsukaisten perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Voin hyvin kuvitella, että jos joku elukka oliski yhtäkkiä nappassu sormesta kiinni, niin siinäkin tapauksessa vika olis ollu korkeasaaren, eikä vanhempien... Rasittavaa, kun niiden pikku mussukoiden annetaan tehdä mitä lystäävät ja sitten ihmetellään, kun sattuu ja tapahtuu.

   Poista
 2. Aivan samaa mieltä.

  Kun vanhemmat ei enää nykyään osaa kasvattaa lapsia, niin sysätään vastuu muille - kuten huvipuistolle. Alkaa tää ihana jenkki-maailma-tyhmyys tarttuu tännekin...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit