Ennen vanhaan kaikki oli paremmin

Sitähän tuntee itsensä kovin vanhaksi voidessaan jo tässä iässä käyttää sellaisia sanontoja kuin "ennen vanhaan" ja "minun lapsuudessani". Ikäkriisiä pukkaa päälle!

Minun lapsuudessani lastenohjelmat olivat opettavaisia. Tao Taon äitimuori kertoi lapsille tarinoita, joissa oli jokin opetus. Alwred J Kwakissa ottettiin kantaa moniin asioihin. Tietenkään sitä ei lapsena tullut ajattelleeksi, että kappas, valkoiset hanhet sortavat mustia ankkoja, tai että Korppi muistutti pienissä viiksissään Hitleriä itseään. Tohtori Sykerö oli ehkä hiukan liian surrealistinen, mutta kyllä siinäkin paha sai palkkansa ja hyvät oman osuutensa.

Kuva: mobypicture

Toisin on nykypäivänä. Nykyajan lastenohjelmat lähinnä sulattavat aivoni. Pikku Kakkoselta ei tule enää opettavaista Nalle luppakorvaa, tai mitään muutakaan ajattelemisen arvoista. Sen sijaan lastenohjelmat ovat vaihtuneet huonosti toteutettuihin, aivoja sulattaviin, sisällöttömiin ja lapsia aliarvioiviin "jippii, elämä on ihanaa" pläjäyksiin, joista kukaan ei varmasti opi yhtikäs mitään.  Toki löytyy myös poikkeuksia. En todellakaan väitä, ettei missään lastenohjelmissa olisi enää mitään sanomaa.

Vähän vanhemmille lapsille tarjotaan itseään toistavia ohjelmia, kuten Pokémonia ja Bratzeja. Bratzit on kyllä varmaan yksi pahimmista. Siinä missä vanhan ajan lastenohjelmissa opetettiin kunnioittamaan toisia, niin Bratzeissa opetetaan arvostamaan shoppailua ja biletystä. "Roolimalleina" toimivat Drag Queen meikeissä ja liian paljastavissa vaatteissa kulkevat pikkuliisat, joiden luksuselämästä päätellen raha näyttää kasvavan puussa.

Kuva. bratzfan.wikia

Samaan aikaan kauhistellaan, kuinka lapsilla on niin kiire aikuistua ja kolmasluokkalaiset kulkevat ympäriinsä tiukoissa ja paljastavissa vaatteissa, hirveä pakkelikerros naamalla ja huolehtivat enemmän ulkonäöstään sen sijaan, että leikkisivät, kuten normaalit lapset. Ainakin minun lapsuudessani leikkiminen oli normaalia. Nykyään se ei näytä olevan ja se on minusta hirmu surullista.

Kommentit

 1. niin samaa mieltä!! mutta blogisihan on erittäin ihana oot kaunis ja niin kaikkea kehumista löytyy!(: http://life-of-marika.blogspot.fi/ liityin lukijaksi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kehuista ja tervetuloa! Toivottavasti tykkäät jatkossakin. :)

   Poista
 2. Tohtori Sykerö oli parhautta, se oli vaan niin .hyvä.

  Näitä katoin Pikkukakkosesta ihan snadina pentuna, nämä oli viisaita nämä : http://www.youtube.com/watch?v=XUS57LTAX0s

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit