Saako ylimielisiä kiusata?

Kiusatut ovat kautta aikojen pitäneet itseään syntipukkeina. Miksi kukaan nyt ketään ilman mitään syytä kiusaisi? Kyllä vian on oltava minussa, kun minua kerran kiusataan, kiusattu saattaa ajatella, tai vielä pahempaa, hän kuvittelee suorastaan ansaitsevansa kiusatuksi tulemisen.

Nyt olen törmännyt uuteen ilmiöön, jossa kiusatut perustelevat kiusatuksi tulemistaan sillä, että kiusaajat ovat varmasti pitäneet heitä jotenkin ylimielisinä, koska ovat tuoloin olleet hiljaisia, ujoja, tai masentuneita. Anteeksi nyt vain, mutta mitä helvettiä!? Mistä lähtien kiusaajia on pitänyt puolustella? Ja mistä lähtien ujous ja hiljaisuus, - masennuksesta puhumattakaan - on tulkittu ylimieliseksi?

Itselleni sana ylimielinen tuo mieleen ihmisen, joka kävelee nokka pystyssä ja jyrää muut alleen kuvitellen olevansa jotenkin muita parempi. Ujo sen sijaan yrittää tekeytyä mahdollisimman näkymättömäksi ja katse on lähempänä lattianrajaa, kuin mitään muuta. Hiljainen ei välttämättä ole koko ajan äänessä ja papattamassa kuin papupata, vaan avaa suunsa vain silloin, kuin hänellä oikeasti on jotakin sanottavaa. Miten sellaisen käytöksen voi tulkita ylimieliseksi? Ja mitä sitten, vaikka joku olisikin ylimielinen? Toki sellaiset ihmiset ovat monen mielestä hirvittävän ärsyttäviä ja rasittavia ihmisiä, mutta ei sekään ole mikään syy, saati oikeus kiusata ketään.

Vika ei juuri koskaan ole kiusatun, paitsi niissä tilanteissa, joissa kiusattu on itse kiusannut ensin. Kosto ei ole välttämättä se paras puolustus, mutta epäilemättä yksi käytetyimmistä varsinkin lasten, mutta valitettavasti myös usein aikuisten keskuudessa. Mikäli tässä asetelmassa joku on ylimielinen, niin se on kyllä kiusaaja. Kiusaaminen kertoo lähes aina joko kiusaajan ylimielisyydestä, piittaamattomuudesta, kateudesta, tai mahdollisesta vaikeudesta hyväksyä erilaisia ihmisiä. Toki joskus voi olla kyse pelkästä väärinkäsityksestä, mutta asiat pitäisi aina selvittää puhumalla, eikä kiusaamalla, vaikka kuinka tekisi mieli lyödä toista kaulimella päähän, tai piilottaa lenkkitossut koulun parkkipaikalle. Väkivalta ei ole ratkaisu ja sitähän kiusaaminen nimenomaan on - henkistä, tai fyysistä väkivaltaa.

Kiusaajat eivät välttämättä tule edes ajattelleeksi, mitä kaikkea heidän pikku "jäynänsä" aiheuttavat, vaikka se olisikin heidän mielestään vain hauska pila ja se, että joku väittää, ettei tiennyt kiusaavansa on kyllä ihan puppua! Kiusaaminen on harvoin kertaluontoista, vaan saattaa jatkua useita vuosia, joissakin tapauksissa koko peruskoulun ja vielä sen jälkeenkin. Tässä ajassa kiusattu on mitä luultavammin joko oppinut olemaan välittämättä, tai muuttunut masennuksesta, huonosta itsetunnosta ja itsemurha-ajatuksista kärsiväksi ihmisraunioksi. 

Kiusaajat voisivat miettiä haluavatko kiusaamisesta johtuneen itsemurhan omalletunnolleen ja keksiä itselleen parempaa ja järkevämpää ajanvietettä. Ja kiusatut, älkää ikinä missään tapauksessa syyttäkö itseänne, tai puolustelko kiusaajianne.

Kommentit

 1. Tosi hyvin kirjoitit aiheesta. Itse olen ollut koulukiusattu koko peruskoulun ajan ja se hiljaisin ja ujoin luokalla että allekirjoitan tekstisi tästä aiheesta täysin.Kiusaajilla kun ei taida olla muuta elämää kuin mahdollisesti pilata jonkun ihmisen itsetunto täysin. Muutenkin blogisi on tosi hyvä ja mielenkiintoinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Me ujot ja hiljaiset taidamme tosiaan olla kiusaajille sitä helpointa riistaa. :/

   Poista
  2. Niimpä. Ja yleensäkin jos on tosiaan erilainen esim. erottuu massasta tai on muuten vain erilainen ihmisenä kuin muut niin sitä kiusataan vaikka ikinä ei olis sanonu kenellekään pahaa sanaa tai kohdellu muita huonosti. Ja se mikä mun mielestä on kauheeta on se että ihmisiä tuomitaan vaikka ei olisi ikinä yhtään sanaa vaihtanu, että käsitys ihmisestä luodaan ulkoisten tekijöiden perusteella. Ei näin.

   Poista
  3. Tuo on kyllä ihan totta! Onko ihmisillä tosiaan niin huono itsetunto, että sitä pitää pönkittää kiusaamalla vähänkin "normaalista" poikkeavia, vai ovatko he vain yksinkertaisesti huonosti kasvatettuja idiootteja!? Niin, tai näin on tosiaan ihan älytöntä lähteä tuomitsemaan ihmisiä, varsinkaan heitä tuntematta.

   Poista
 2. muistakaa että kiusaajilla voi olla yhtäpaha olla kuin kiusatuilla. mahdollisesti ovat myös itse kiusattuina jossain muussa ympäristössä. kotona, harrastuksissa jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai voi olla paha olla ja hyvin mahdollisesti onkin. Ei se silti oikeuta kiusaamaan ketään muuta.

   Poista
 3. Hieno postaus! Itse olen ollut kiusattu, mutta valitettavasti yhdessä vaiheessa myös seläntakana haukkuja (eli toisinsanoen kiusaaja). Oman haukkumiseni uhri oli juurikin ylimielinen henkilö, joka sanoi ihmisille suoraan, kuinka osaa tehä asiat paremmin, kuin he ja kuinka on heitä kauniimpi yms. Ylimielisyyttä suuresti vihaavana olin aina täysillä muiden mukana haukkumassa, miten ärsyttävän leuhka tuo tyttö oli ja kuinka hän luuli itsestään ihan liikoja. Joka kerta, kun hän nauroi jollekulle ivallisesti ja alkoi haukkua, oltiin kavereiden kesken supisemassa "Huomasiks sä, mitä se taas teki?" Vaikka edelleenkin on sitä mieltä, ettei tuokaan ihminen ihan viaton ollu, kun selvästi piti itseään muiden yläpuolella olijana, niin silti vähän tulen miettineeksi, että voiko olla, ettei hän vain täysin käsittänyt käytöksensä olevan röyhkeää. Eikö hän ehkä ymmärtänyt, ettei ole soveliasta nauraa ihmisille päin naamaa, että "Miten voit olla niin surkea?" tai leveillä olevansa kaikkein paras tietyissä asioissa ja kuuluttaa vielä olevansa kaikkien kaunein ja ihanin. Kyllä mulla yhä on semmonen ajatus, että ton kaltaset ihmiset ansaitsee vähän paskaa niskaansa, kun eivät itsekään oo kovin ystävällisiä muille, mutta ehkä kuitenkin mä ja mun kaverit saatettiin mennä vähän liian pitkälle kaiken sen seläntakana haukkumisen ja puhumisen kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En usko, että maailmasta löytyy yhtäkään ihmistä joka ei olisi joskus jotain pahaa toisesta sanonut tämän selän takana ja jos löytyy nostan heille kyllä hattua! On kyllä ihan totta, että helpointa on arvostella sellaisen ihmisten käytöstä, joka tekee pahaa muille ja itsekin olen sitä mieltä, että on se nyt varmasti ns. etuoikeutetumpaa, kuin haukkua ihmisiä oikeasti ilman mitään syytä.

   Tietysti on olemassa myös ihmisiä jotka eivät tajua loukkaavansa muita, mutta valitettavan moni ei vain yksinkertaisesti välitä miltä muista tuntuu ja vetoavat siihen, että heillä on oikeus sanoa omat mielipiteensä piittaamatta siitä loukkaantuuko joku siitä vai ei.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit