Blogiviikko: Pelko-perjantai

HUOM! Tämä on ajastettu postaus.

Pelot ja pelottavat asiat. Onpa yllättävän vaikea aihe. Ei siksi, etten keksisi mitään pelättävää, vaan siksi, etten tiedä mitä ja miten niistä kertoisin. 

Pelkään, että tästä postauksesta tulee pohjanoteeraus. 
Pelkään, että kukaan ei pidä minusta.
Pelkään, että kaadun portaissa, putoan parvekkeelta, jään auton alle, tai liukastun.
Pelkään, että sairastun johonkin kamalaan tautiin, loukkaannun, tai kuolen.
Pelkään, että kimppuuni hyökätään, minut ryöstetään, raiskataan, tai tapetaan.
Pelkään neuloja ja kipua.
Pelkään kauhuelokuvia, pimeää, ahtaita paikkoja, pelottavia nukkeja, klovneja, kummituksia ja mörköjä.
Pelkään myöhästymistä, ihmisiä, puhumista, silmiin katsomista ja epäonnistumista.
Pelkään ampiaisia, hämähäkkejä, käärmeitä, vihaisa lintuja, omituisia ötököitä ja hirviä. Leijonat ja muut villipedot on ok, niin kauan, kun ne pysyy häkissä eläintarhassa.

Jokaisella ihmisellä on varmasti ainakin yksi asia, jota hän pelkää. Minulla niitä asioita on ehkä vähän liikaakin. Se, onko lopulta monellekaan pelolleni mitään oikeaa ja järkevää syytä on asia erikseen. Loppujen lopuksihan kaikki pelkoni kuitenkin johtuvat samoista asioista: kivun ja kuoleman pelosta ja miksi kuolemaakaan tarvitsisi pelätä? Miksi ylipäätään pitäisi pelätä yhtään mitään?

Pelko on tunne ja johtuu ainoastaan siitä, mitä päämme sisällä ajattelemme, ei niinkään ulkopuolisista tekijöistä. Voin esimerkiksi pelätä ja juosta ampiaisia karkuun koko ikäni, tai opetella ajattelemaan, etteivät ne halua minulle pahaa, jos minäkään en vahingoita niitä. Ei sitä kuitenkaan voi vain PÄÄTTÄÄ lakata pelkäämästä asioita ja sellaiset yritykset ovatkin tuhoon tuomittuja. Pelko on luonnollinen reaktio ja sen tehtävänä on suojella meitä. Näin ainakin väitetään.

Onko pelosta sitten oikeasti jotakin hyötyä? Onko hyötyä mennä panniikkiin ja jähmettyä paikoilleen, tai juosta päättömästi ympäriinsä, kuin ellun kanat? Enpä usko. Tiedosta ja järjen käytöstä sen sijaan on apua. Esimerkiksi tiedämme, ettei vieraan koiran kitaan kannata tunkea kättä, koska se voi purra. Pelkäämme, koska tiedämme mitä voi tapahtua, muttei todennäköisesti kuitenkaan tapahdu niin kauan, kun toimimme järkevästi. Emme myöskään jätä ovia lukitsematta, koska tiedämme, että voi tulla varkaita. Sillä pelkäätkö varkaiden tulevan, vai ei, ei ole mitään merkitystä. Mikään ei estä niitä tulemaan esimerkiksi ikkunasta, vaikka kuinka lukitsisit ovesi niiden pelossa. Ontuva esimerkki, mutta kello kaksi yöllä on vaikeaa keksiä parempaa.

Se mitä meidän kannattaa tehdä, on lakata uskomasta ajatuksiin, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Sänkyni alla ei mitä todennäköisin asusta ihmissyöjämörköjä, joten ainakaan niitä ei kannata pelätä.

"Ajatteles, jos joku puu kaatuisi kun me olemme sen alla!" 
"Ajatteles jos ei kaadu", sanoi Puh pitkään harkittuaan.

Mitä te pelkäätte?Kommentit

 1. Pelkään pitkälti samoja asioita kuin sinäkin, mutta mukavana lisänä on uusien asioiden pelko.
  Eli pelkään tilanteita joita ei ole ollut aijemmin yms..
  mielenkiintoinen postais :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tuo! Se on kamalaa, kun ei yhtään tiedä mitä tapahtuu,..
   Kiitos! :)

   Poista
 2. Hieno ja hiukan pohtivampi teksti! :D Joissakin tilanteissa peloista on kyllä hyötyä kun tajutessaan sen vaaran osaa myös kenties välttää sitä mutta useissa tilanteissa pelko on myös ärsyttävä kipupiikki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toki, mutta ei siinä oikeastaan tarvittais sitä pelkoa, kunhan osaa vähän järjellä ajatella millaisia asioita kannattaa välttää. Esim. tiedän, että hella on kuuma, eikä siihen siksi pidä koskea, mutta en mä joka kertaa ruokaa laittaessa kuitenkaan pelkää polttavani kättäni. Jos pelkäisin en tekis ruokaa ikinä hellalla, eli tässä tapauksessa pelosta olis enemmäm haittaa, kuin hyötyä. :D

   Poista
 3. Mä pelkään hirvittävästi ötököitä ja kaikenlaisia onnettomuuksia. Erityisesti liikenteessä oon tosi valppaana, sillä olen ollut kahdessa liikenneonnettomuudessa, jossa toisessa oli hengenlähtö lähellä ja olen ikuisesti kiitollinen, että se oli vain mopo, mikä tuli kylkeen. Moottoripyörä tai auto, jos olisi ollut niin tuskin liikuttaisin tässä kaikkia raajoja enään. Nään usein unia, että putoan jostakin ja sätkähdän hereille -se on kauheaa. Pelkään myös tuota, että joku hyökkää kimppuun, koska muhun on keskellä Lahtea ja päivää kerran käyty käsiksi.

  Yhyyyy pelkään varmaan kaikkea :D Tsemppiä sulle pelkojesi kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamala! Onneksi ei sentään henki lähtenyt! Noi putoamisunet on kyllä ihan kamalia! Oikein tuntee sen putoamisen tunteen ennen kuin hätkähtää. Hyih. Ja mitä ihmettä!? Kaikenlaisia hiippareita sitä onkin liikenteessä, jos keskellä kirkasta päivääkin kehtaavat käydä käsiksi! Uskalla kohta poistua kotoa enää ollenkaan.

   Kiitos ja sitä samaa sulle! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit