Ongelmat joihin kaipaan ammattilaisen apua

Kirjoitin useamman kuukauden ajan päiväkirjaa psykiatrini pyynnöstä. Sekä psykiatrini, että sairaanhoitajani on lukenut tekstini, mutta siinä se. Ainoat kommentit jotka sain, olivat kehuja kirjoitustaidoistani. Mikäli kaipaisin palautetta tekstini laadusta lähettäisin sen arvioitavaksi nuoren voiman liittoon, en sairaanhoitajalleni. Kirjoituksistani ei siis ole sen enempää puhuttu ja niissä mainitsemani ongelmat sivuutettiin, joten lakkasin kirjoittamasta.

18.5 Kirjoitin tiivistetyn listan ongelmistani, joihin kaipaan ammattilaisen apua. Lista näyttää tältä:

- Huono itsetunto ja itseluottamus
- Minuus hukassa (Kuka minä olen?)
- Muiden miellyttäminen ja vaikeus tunnistaa omia mielipiteitä
- Eittömyys
- Muiden tunteiden liiallinen peilaaminen
- Negatiivisten ajatuskehien katkaisu
- Tunnelukkojen aukaisu

Erittäin vahvoja tunnelukkoja:
Alistuminen, hyväksynnän haku, uhrautuminen, rankaisevuus, kaltoin kohtelu, epäonnistuminen, vajavuus, ulkopuolisuus ja pessimistisyys.

Vahvoja tunnelukkoja: hylkääminen, tunnevaje, vaativuus, riippuvuus.

- Sosiaalisten tilanteiden pelko
- Muistiongelmat (ennen kuin poltan koko talon)
- Täydellisyyden tavoittelu ja omien puutteiden hyväksyminen

Olen lukenut monia itsehoito-oppaita, käynyt luennoilla ja etsinyt vertaistukea, mutten edelleenkään tiedä miten saan itsestäni ehjän ja kokonaisen ihmisen. Useimmissa kirjoissa arvuutellaan kyllä ongelmien syitä ja kerrotaan, kuinka asioita voi muuttaa harjoittelemalla, mutta missään ei kerrota MITEN.

Tarvitsisin selkästi jotain rautalankamallin harjoitteita, joissa kerrottaisiin, että kun tuntuu tältä, tai ajattelet näin, niin tee ja ajattele näin, mutta en tiedä onko sellaista apua saatavilla, ellei saa yksilöllistä keskusteluapua alan ammattilaiselta, jos silloinkaan.

Tämä on todella epätoivoista, mutta jos teillä on antaa mitä tahansa työkaluja, kirjavinkkejä, tai mitä tahansa muuta mikä voisi auttaa ongelmieni ratkaisemiseksi, niin otan ne ilolla vastaan.

Kommentit

 1. Moi Tintti.
  Mä en tiedä, onko tästä mitään apua mutta kiinnitin huomiota lauseeseesi, jossa sanoit, että haluaisit jonkun sanovan, miten toimia tai ajatella.
  Uskon, että tuo halusi, että joku kertoisi tämän vääntäen ns. rautalangasta, johtuu juurikin huonosta itsetunnosta. Se juuri on se kompa, ettei kukaan ihminen voi maailmassa sitä tehdä, jos oleton terve ja tunnet itsesi. Ei silloin voi ohjailla toisen ajatuksia, tunteita ja tekoja. Ne meidän pitää jokaisen itse etsiä ja löytää. Voimme olla samaa mieltä monien kin kanssa, mutta aina löytyy asia, jossa eroamme toisista. Se tekee meistä yksilöitä. Hyvä, että ammatti-ihmiset, joita olet tavannut, eivät ole keskittyneet liikaa neuvomaan sinua, heidän työnsä on kuunnella ja kun sinä puhut, saatat löytää itsellesi vastaukset. Siten terapia toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Sepä se, kun minä en ole terve, eikä minulla ole kokemusta terveestä itsetunnosta koko elämäni ajalta, joten en tiedä mitä se on. Olet ihan oikeassa siinä, että noin yleisesti ottaen konkreettisten neuvojen tarve johtuu juurikin huonosta itsetunnosta ja siitä, että en useinkaan tunnista omia halujani, tai tarpeitani ja jos tunnistankin, en uskalla ilmaista niitä mm. menettämisen pelossa ja siitä, että en aina vain yksinkertaisesti tiedä miten missäkin tilanteessa ns. terveen ihmisen kuuluisi toimia, koska minulla ei ole siitä kokemusta. Nämä asiat taas aiheuttavat lisää ongelmia, kuten sosiaalisten tilanteiden pelkoa, joka taas aiheuttaa lisää ongelmia ja niin edespäin... Kysymys kuuluukin miten terve itsetunto ja "minuus" rakennetaan? Miten minusta saadaan siltä osin terve? En tiedä mistä sitä lähdetään etsimään.

   Tietenkään kenkenkään ei pidä antaa suoria vastauksia, mutta helpottaisi saada edes jonkinlaisia vihjeitä siitä miten esim. vääristyneitä ajatusmalleja saa muutettua. Ensimmäinen psykologini oli siitä hyvä, että paitsi, että hän kuunteli, niin hän myös herätteli ajattelemaan toisin ja saattoi kysyä, olenko ajatellut asiaa näin, tai oletko kokeillut tätä. Jos osaisin ratkaista asiat kokonaan itsekseni en tarvitsisi ammattilaisen apua, koska kuka tahansa osaa vain kuunnella. Se, että usein hoitava tahoni kuvainnollisesti vain paijaa päätä ja sanoo, että "kuulostaapa tosi kurjalta", ei tässä tilassa oikein auta.

   Poista
 2. Hei Tintti! Luin blogiasi ekaa kertaa. Minulla on yöpyödälläni (vasta aloitin) Joe Dispenza: Luo itsesi uudelleen - Opas mielen rajoitteiden purkamiseen. ”Kirjassa on mukana 4vkon harjoitusohjelma sekä meditaatio harjoituksia, joiden avulla voi oppia säännöllisiä aivojen terveyttä vaalivia tapoja, kuten korjaamaan kielteisiä uskomuksia tai käyttämään meditatiiviisia prosesseja.”

  En osaa vielä kertoa kuinka hyvä harjoitusohjelma on, mutta jos olet kiinnostunut niin tsekkaa kirja!

  Kaikkea hyvää sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Kiitos vinkistä! Neljän viikon harjoitusohjelma kuulostaa hyvältä. Täytyypä tutustua ko. oppaseen.

   Kiitos ja samoin sinulle! <3

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit